BOGACTWO WITAMIN PROSTO Z OGRODU! DEREŃ JADALNY

Jeden z wielu zwiastunów wiosny, krzew lub niewysokie drzewo, w całości obsypany intensywnie żółtymi, miododajnymi kwiatami, a latem obfitujący w owoce – prawdziwą bombę witaminową. Mowa oczywiście o dereniu jadalnym, który zyskał dzięki temu swoją popularność i słusznie!

Dereń jadalny jest cenną rośliną leczniczą, wykorzystywaną w celach spożywczych, jak i ozdobnych. Odznacza się mała wrażliwością na szkodniki, przez co nie wymaga zabiegów ochronnych oraz stosowania oprysków, a my możemy czerpać z niego naturalne witaminy. Dodatkowo nie stwarza trudności w uprawie, jest wytrzymały na mróz i odporny na suszę. Żywotność produkcyjna wynosi około 100 lat.

Podstawowe wymagania
-stanowisko słoneczne lub półcieniste
-podłoże zasadowe
-lekka, przepuszczalna gleba z dodatkiem kompostu
-przycinanie starych i krzyżujących się pędów (po owocowaniu)

Zastosowanie
Owoce pojawiają na w sierpniu, a zbiór może trwać aż do października. Najlepiej spożywać je na surowo, wtedy zachowują wszystkie cenne właściwości. Zerwane prosto z drzewa mogą być kwaśne i twarde, dlatego najlepszym rozwiązaniem (stosowanym w naszej szkółce) jest rozścielenie gęstej siatki ogrodniczej bądź agrowłókniny bezpośrednio pod drzewem. W ten sposób dojrzałe owoce same opadną, będą czyste i nieobite. Tak zebrane nadają się do przetworów – nalewek, dżemów, konfitur, galaretek, syropów, soków, do mrożenia, sposobów wykorzystania owoców derenia jest wiele!

Właściwości
-bogactwo witaminy C (naturalny lek w czasie przeziębień i grypy)
-zawierają antocyjany (zwalczające wolne rodniki, działanie antynowotworowe)
-mnóstwo składników mineralnych (potas, magnez, cynk, wapń, miedź, sód, fosfor, mangan)
-redukuje stany zapalne (pomaga w dolegliwościach żołądkowych)
-wykazuje działanie moczopędne (oczyszcza z toksyn, polecane w chorobach dróg moczowych)
-zawartość żelaza (w leczeniu anemii)
-reguluje przemianę materii (dla osób z nadwagą i otyłością)
-obecność witaminy P (wzmacniającej naczynia krwionośne, obniża ciśnienie)

Wydajność pojedynczego krzewu derenia jadalnego, w odpowiadających warunkach to 50-100 kg.