Uprawa jagody kamczackiej

Uprawa jagody kamczackiej (Lonicera caerulea var. kamtschatica)

Jagoda kamczacka jest rośliną bardzo łatwą w uprawie i odporną na przemarzanie. Przybiera formę małego krzewu w zakresie 2 metrów wysokości i 2 metrów szerokości. Jest rośliną tolerancyjną pod względem wartości pH podłoża - od 5 do prawie 8, z optimum 6,5. Roślina będzie wytwarzać owoce w bardzo młodym wieku, a pełną plenność osiągają po 3 roku. Jagoda kamczacka, ze względu na dość duży przyrost potrzebuje zasilenia nawozem wieloskładnikowym, naturalnym zarówno wczesną wiosną jak i po owocowaniu. Zapylanie odbywa się przez owady przenoszące pyłek z kwiatu na kwiat, stąd zaleca się sadzenie roślin partiami, w niedalekiej odległości od siebie. Ważny jest także dobór odpowiednich odmian. Jagoda kamczacka, podobnie jak borówka amerykańska posiada płytki, powierzchniowy system korzeniowy. Trzeba zapewnić sadzonkom odpowiednie nawodnienie, tak by nie wysychały przy powierzchni.

Jak sadzić jagodę kamczacką?

Przed wysadzeniem sprawdź podłoże w pojemniku, jeśli nie jest dostatecznie wilgotne w dotyku, podlej je wodą i poczekaj aż woda wsiąknie. Staraj się sadzić rośliny jak najszybciej, im szybciej będą posadzone w ziemi, tym szybciej zostaną utworzone korzenie i sadzonka zaklimatyzuje się w nowym stanowisku.
Podczas sadzenia wykop dołek co najmniej 1,5 do 2 razy większy niż wielkość pojemnika.Ważna jest wysokość sadzenia, ułóż sadzonkę w glebie na takiej głębokości jaką miała w pojemniku. Kiedy wypełnisz dołek możesz dołożyć jeszcze warstwę gleby organicznej lub kompostu Jeśli twoja gleba ma tendencję do wysychania, możesz dodać trochę mchu torfowego, a jeśli gleba jest wilgotna, można dodać trochę piasku.

Polecane